Meny

För den goda smakens skull

Postat den av elisabeths

”Brukar ni handla närproducerad mat?” frågar en av våra lokaltidningar idag på Facebook. Och det är klart att jag gör. Ägg, mjöl, grönsaker, kött.. Jag älskar att gå in i en av de obemannade minibutikerna på gårdarna, välja vad jag vill ha, skriva upp det jag tagit på en lista och så lägga pengarna i en burk. Kanske plocka växelpengar ur samma burk. Det är så härligt att det fungerar, det är så enkelt. Och så vet jag precis varifrån det jag köper kommer. Och så är det ju godare. Småskaligt producerat av någon som brinner för att göra just sin produkt perfekt.

Av samma anledning väljer jag gärna småskaligt producerade produkter att sälja i butiken. Närproducerat, självklart! Här finns mycket att välja på; ostar, marmelad, saft, bröd och honung. Och jag gillar verkligen att kunna träffa och prata med den eldsjäl som har skapat produkten.

Det är småskaligheten som gör att det blir så bra, och den finns också på andra håll. Underbara ostar där producenten själv vallar sina får i de franska bergen, marmelader som kokats och rörts om för hand, choklad som jag verkligen vet har odlats och skördats på ett juste sätt. Det känns på smaken! Och blir det lite dyrare, så får det väl bli det.

I kväll ska jag baka västerbottenpaj. Med äkta Västerbottenost förstås. Den produceras i norrländska Burträsk och bara där. Kanske inte riktigt småskaligt längre även om mycket fortfarande görs för hand. Och med hjärta, kvalitet och enligt samma recept sedan 1872. Då blir det bra!

Vill du själv baka min västerbottenpaj? Världens enklaste! Här kommer receptet:

Elisabeths Västerbottenpaj

3 dl vetemjöl
150 g smör
2 msk kallt vatten
3 ägg
3 dl mjölk
3 dl riven Västerbottenost
Svartpeppar

Finfördela smöret i vetemjölet, gärna med hjälp av matberedare så att inte smöret blir för varmt. Tillsätt vattnet och arbeta ihop till en deg. Låt degen vila i kylskåp ca en timme.
Kavla ut degen och klä en pajform (ca 25 cm i diameter). Förgrädda pajskalet  i 200 °C i 15 minuter.
Vispa ihop ägg och mjölk. Fördela osten i pajskalet och häll äggmjölken över. Krydda med nymalen svartpeppar (salt behövs inte eftersom osten är salt).
Grädda pajen i 200 °C tills den fått färg, ca 35 minuter.