Meny

Lust och visioner

Postat den av elisabeths

Min arbetsplats ligger alldeles bredvid Stora Gropen vid torget. Där låg det en gång ett Stadshotell. Men de senaste åren har det där istället funnits en grus- och slypark; Stattsparken. Vi enköpingsbor har inte haft tillträde till denna vår nyaste park, men vi har i alla fall kunnat titta på den genom staketet. I alla fall tills man satte upp blå plastskydd för att skymma sikten.

Stattsparken

Men nu har det äntligen börjat hända saker, och ett nytt stadskvarter har börjat planeras. Beslut är fattat att åtminstone en del av kvarteret tillåts vara högre än det varit tidigare. Nåja, inte någon skyskrapa förstås, men i alla fall hela åtta våningar. Det borde finnas möjligheter att bygga något riktigt spännande här! Varför inte en restaurang med ”skybar” på toppen? Kanske med en ”fickpark” utanför? Och affärer i två plan längst ner. Övre butiksplanet skulle kunna vara en liten galleria och varför inte en saluhall på det nedre? Och ändå skulle det finnas plats för flera våningar med populära bostäder.(För vem kan inte tänka sig att både kunna gå och handla och gå ut och äta bara genom att ta hissen?)

Men: Var är lusten? Var är visionerna? För det förslag som kom fram var bara en helt vanlig huslåda. Lika inspirerande som vilken betongbunker som helst. Som tur är har förslaget dragits tillbaka. Enligt uppgift för att butiksytan var alltför liten. Gott så.

Men låt det inte stanna där. Ge oss ett hus som inspirerar både enköpingsbor och turister. Som smyckar vår stad och som vi kan vara stolta över! Ta fram visionerna och lusten!