Meny

Med fingret i luften

Postat den av elisabeths

Ja, det är ju bara november. Och ganska många veckor kvar till jul. Men om det ska finnas något att handla i butiken då, krävs en rejäl planering redan nu. Ja ”nu” förresten; flera av våra leverantörer kräver att vi ska planera och beställa redan i början av oktober för att vi ska vara säkra på att få det vi vill ha. Så det är bara att hålla upp fingret i luften och gissa så gott man kan.

Lite koll börjar jag väl få, det här är vår tionde jul, men enkelt är det inte!

Vi har t ex nästan alltid fått slut på Brie. Så förra julen satte jag i system att alltid beställa dubbelt så mycket Brie som jag trodde att det skulle gå åt. Och tänk, det året räckte brieosten precis! Så det blir nog till att göra något liknande i år.

Det är inte heller bara att vi måste beställa i god tid, flera av våra leverantörer är små och vill inte hålla alla ostar i lager, så då skickar man ut dem till oss så fort det bara går. Idag kom till exempel närmare 200 kg cheddar. En bråkdel av all cheddar som går åt, men det innebar att vi måste sätta igång våra specialkylar. Ja, vi har faktiskt en stor kyl och ett helt litet kylrum som vi bara använder på julen. Men oj så skönt att ha dem nu!

Julvarorna rullar in. Imorgon kommer julchokladen, en massa kex och marmelader, och ännu mera julte. Och det är bara början… Våra lager börjar redan bågna av alla godsaker. Men lite härligt och mycket lustfyllt är det!

Förresten fick vi just en propå från en av våra leverantörer som efterfrågar vad vi önskar beställa från dem till påsken. Man vill helst ha vår beställning i mitten av december…