Meny

Tio år bakom disken

Postat den av elisabeths

Idag är det tio år sedan. Ja, sedan jag öppnade dörrarna för första gången till min ostbutik. Tiden går så fort! Men jag minns det som igår.

Alla (nästan) skakade på huvudet när jag sa att jag ville öppna en ostbutik i Enköping. Familjen suckade lite. Men de är ju vana vid mig, så de var inte helt förvånade. Men undrade lite stillsamt om det verkligen var välbetänkt att säga upp ett välbetalt, fast jobb för att satsa på en dröm.

De flesta tyckte att det var helt galet. Verkligen alltså! Och här i Enköping skulle det inte alls fungera. Här var folk så konservativa, ville inte veta av några nymodigheter och ville absolut inte köpa några godare ostar än de som fanns i vanliga affären. Men ibland är jag verkligen istadig och dessutom döv på båda öronen, så jag lyssnade inte.

Förberedelserna var många. Inte bara att bygga om en frisersalong till ostbutik, utan också att inreda med kyldiskar, hyllor och bänkar. Få godkänt som livsmedelslokal av kommunen, hitta leverantörer som jag trodde på som hade den kvalitet som jag ville ha. Och så att lära mig kassan och BABS-apparaten, något jag aldrig hade jobbat med förut.

Men så blev det klart. Den 15 september 2005 öppnade jag dörrarna till min första pytte-lilla ostbutik på Kungsgatan.

Och kunderna kom. Första julen minns jag speciellt. Julhandel vet man ju att det är mycket folk. Men hur mycket jobb det är bakom disken i julhandeln, hade jag ingen aning om! Osten, och allt annat också, tog slut hela tiden. Min pappa fick köra till ostproducenterna i arla morgonstund för att hämta mer (vi kunde inte vänta på att de ordinarie transporterna kom till vår lilla stad.) Maken fick köpa kexchoklad och läsk att mata oss med så att vi inte skulle svimma. Julmaten fick handlas på julaftons morgon i närbelägen stormarknad (det som de hade kvar). Men så kul vi hade!

Nu har jag väl lärt mig att planera jularna lite bättre. Även om vi fortfarande inte har tid att ordna med julgran och sover gott till Kalle Anka, är julhandeln en jätterolig tid. Och det är alla andra dagar i ostbutiken också. Inte minst för alla härliga människor jag möter varje dag, både de som kommer från Enköping och de som är hitresta från andra städer.

Nu har jag mycket stora förväntningar på Centrumsamverkan och Enköpings Kommun, så att vi tillsammans kan bygga den handelsplats som Enköping skulle kunna vara.

Det ska bli mycket spännande att se vad som händer de nästa tio åren!