Meny

Tolv är ganska mycket…

Postat den av elisabeths

… det var faktiskt det mesta jag kunde tänka mig när jag var liten (eftersom jag inte kunde räkna längre). ”Mamma, mamma, det var TOLV bilar i stan!” Och i år har jag och Mario varit gifta i tolv år. Åren har gått så fort! Precis som den gör när man har roligt. Så nu ser jag fram emot nästa tolv år. Men det gäller förstås att ta vara på varje dag. Och inte minst att göra roliga saker när man har chansen.

I år gick semesterresan till Champagne. Ett av våra favoritresmål som verkligen kan rekommenderas. I alla fall om man gillar god mat. Och så gott bubbel förstås! Det blev besök hos flera champagnehus, bl a vår favorit Charles Ellner i Epernay. Här blir man alltid väl mottagen och bjuden på ett glas av deras goda champagne. Och gissa vad; det är faktiskt en champagne från Charles Ellner som finns i vår goda Champagnecheddar, nämligen Cuvée de Pompadour. Den finns på Systembolaget också ifall man nu inte har tid att åka ända till Epernay. Men, som sagt, de är väl värda ett besök.

Champagne är ett äkta hantverk och mycket av arbetet från druva till färdig champagne görs manuellt. Druvorna som ska bli champagne; chardonnay, pinot noir och pinot meunier, plockas för hand. Sedan pressas de försiktigt och får först jäsa i kar och sedan på flaska. I flaskan lagras sedan vinerna (ja, det är faktiskt ett ”stilla vin” nu) oftast i flera år. För att det ska bli bubbel, tillsätter man, efter denna första lagring, mer jäst som gör att vinet jäser en andra gång. Och nu sker miraklet; de små glada bubblorna bildas och gör det stilla vinet till härlig, bubblande champagne!

På bilden visas champagneflaskor som står på huvudet för att man ska kunna ta bort jästfällningen som bildats under lagringen. Idag sker detta oftast maskinellt, men för några av de finaste champagnesorterna använder man fortfarande traditionellt hantverk.

När man tagit bort fällningen tillsätter man (oftast) lite mer socker innan man sätter på champagnekorken. (Det är mängden socker som man tillsätter nu som bestämmer om det blir en torr, halvtorr eller söt champagne.) Och sedan är champagnen färdig att avnjutas.

Och det är just vad man ska göra. Om man sparar champagnen för länge (mer än några år) försvinner nämligen bubblorna. Så har du en flaska champagne hemma? Inget att spara på! Öppna den och njut!

Och apropå att njuta; nu när färskpotatisen går till, varför inte passa på att göra en riktigt god potatissallad?

Elisabeths Potatissallad

1 kg Färskpotatis
1/2 Purjolök
1 msk Dijonsenap, osötad
1/2 msk Råsocker
1/2 dl Vit balsamvinäger, t ex Nonna Carlotta
1 dl smakrik Olivolja, t ex Antante

Koka potatisen och skiva den. Skiva purjolöken fint.
Blanda råsocker med senap och balsamvinäger.
Tillsätt olivoljan sakta under kraftig omrörning.
Varva potatis med purjolök och vänd ner såsen.
Låt stå några timmar, gärna över natten före servering.